Skip to main content

,,DA!Putem învinge tuberculoza!” Administrația Națională a Penitenciarelor a dat start unei ample campanii de informare și luptă împotriva tuberculozei (VIDEO)

,,DA!Putem învinge tuberculoza!”

Administrația Națională a Penitenciarelor a dat start unei ample campanii de informare și luptă împotriva tuberculozei

În perioada 22-28 martie, în toate instituțiile penitenciare din țară se vor desfășura acțiuni de informare a deținuților și angajaților cu referire la tuberculoză. Totodată, va fi încurajat screening-ul la tuberculoză prin proba Mantou.

Acțiunile fac parte din cadrul campaniei desfășurate de ANP, dedicate Zilei mondiale de luptă  împotriva  Tuberculozei, care este marcată anual, la data de 24 martie.

Astfel, în perioada săptămânii curente, în toate instituțiile de detenție din țară vor fi desfășurate seminare instructive cu referire la simptomele, modul de infectare, depistarea timpurie a acestei maladii, tratament și, nu în ultimul rând, căi de prevenire ale acesteia.

Tot în cadrul campaniei dedicate Zilei Internaționale a tuberculozei, în instituțiile de detenție din Moldova au fost efectuate peste 1800 teste Mantou, iar prin acest pas, deținuții au conștientizat importanța depistării timpurii și a tratării la starea incipientă a bolii, cu administrarea a peste 100 tratamente preventive a tuberculozei latente.

De menționat că, pe lângă informare și testare, cadrele medicale din cadrul SAP au participat activ la Forumul „Viața fără tuberculoză” - dialog multisectorial organizat de către Ministerul Sănătății.

Forumul a întrunit medici ftiziopneumologi, membri ai organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai structurilor de stat în sănătate și asistență socială, profesioniști în domeniul sănătății și activiști comunitari pentru a discuta și explora modalități de asigurare a accesului la serviciile de sănătate pentru persoanele și comunitățile afectate de TB precum și identificarea barierelor în calea consolidării acțiunilor în domeniul TB.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate de schimb de experiență, învățare și creare de conexiuni pentru o mai bună cunoaștere și diseminare a experiențelor pozitive ale persoanelor și organizațiilor care contribuie la prevenirea și tratamentul tuberculozei.

NOTĂ: Sistemul administrației penitenciar din țară acordă o atenție sporită tuberculozei, aceasta fiind ținută sub control în permanență, iar în acest sens, în permanență, sunt desfășurate testări, radiografii și discuții cu deținuții sosiți.

Serviciul comunicare și mass-media al ANP

Tel: 0 22 409-767

 

Video-ul poate fi accesat la următorul link: https://youtube.com/shorts/0HrAsBsfRNg?feature=share