Skip to main content

Ziua ușilor deschise la Centrul de instruire al ANP

Astăzi, 25 mai 2023, Centrul de Instruire al Administrației Naționale a Penitenciarelor a gazduit mai multe evenimente unde au fost prezenți secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanți ai administrației publice locale, parteneri de dezvoltare, studenți, elevi și angajații sistemului administrației penitenciare.

În discursul său, secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu a menționat despre rolul Administrației Naționale a Penitenciarelor în extinderea oportunităților de încadrare în activități de muncă și ateliere de creație.

Cu ocazia sărbătorii religioase Înălțarea Domnului, tradițional a fost prezentată expoziția cu vânzare a obiectelor și lucrărilor confecționate manual de către persoanele deținute. Expoziția a reunit peste 200 de lucrări realizate de deținuți printre care: icoane, candelabre, tablouri, suvenire, machete, suporturi, casete, piese de mic mobilier, broderii şi obiecte de decor.

Menţionăm că, o jumătate din banii colectați în urma vânzării obiectelor, vor fi donaţi în scopuri caritabile, iar cealaltă jumătate va fi transferată pe contul de peculiu al persoanelor private de libertate.

Angajații ANP au informat vizitatorii despre funcțiile vacante în cadrul sistemului administrației penitenciare, condițiile de muncă, criteriile de angajare, salarizare, experiența profesională și studiile necesare pentru obținerea unui loc de muncă în penitenciare. Grupul de studenți și elevi a manifestat interes adresând diverse întrebări privind ofertele propuse.

Totodată, a fost prezentat Muzeul penitenciar, unde vizitatorii au făcut o incursiune în istoria sistemului administrației penitenciare, explorând zonele expoziționale, cu exponate specifice activității profesionale, simbolurile corporative actuale și cele care au fuzionat, obiecte autentice din penitenciare, descoperind trecutul, prezentul, dar și evoluția sistemului.

Prin desfășurarea acestui eveniment, s-a urmărit scopul formării unor atitudini sociale, încurajarea afirmării artistice a persoanelor private de libertate, participarea acestora la activități creative și care aduc plus-valoare, precum și recrutarea personalului în instituţiile penitenciare și promovarea în comunitate a unei imagini pozitive a sistemului administrației penitenciare.