Skip to main content

Sărbătorile de iarnă în spatele gratiilor

Tradiția ese cheia care unește omul de neamul lui. În preajma acestei perioade din an în care ne manifestăm dorința de a fi mai buni, de a promova valorile creștine și de a șterge, parcă cu buretele, orice urmă de rău sau obscur, persoanele private de libertate din mai multe instituții penitenciare din țară au organizat diverse activități artistice, culturale și religioase cu scopul de a crea un climat pașnic, de speranță și bunătate sufletească, specifice acestor zile din calendar.

Astfel, ghidați cu multă inspirație de către angajații Secțiilor reintegrare socială, persoanele aflate în detenție au pus în scenă momente creative, dăruind emoții și răscolind amintiri celor prezenți. Penitenciarul nr.10-Goian a devenit gazda unui grup de oaspeți din străinătate care, tradițional au adus multe daruri și stări de bucurie minorilor privați de libertate. Pentru atmosfera feerică creată, tinerii i-au răsplătit pe invitați cu un program de colinzi și urături. În același spirit festiv a fost găsit și Penitenciarul nr.7-Rusca, unde femeile aflate în custodia instituției, prin emoțiile specifice unei șezători au plecat imaginar acasă, lângă cei dragi. Magia Ajunului de Crăciun a fost resimțită și la Penitenciarul nr.1-Taraclia, acolo tradițiile și obiceiurile de iarnă au cuprins cu dor de casă persoanele custodiate de această instituție.

Prezentă la toate aceste trăiri ale sărbătorilor, transpuse artistic în scenă, directoarea adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, dna Liuba Jignea-Suveica a mulțumit atât conducerii instituțiilor penitenciare, protagoniștilor cât și angajaților care au depus măiestrie și efort în prezentarea momentelor de mare încărcătură emoțională, acum în preajma sărbătorilor. Totodată, dumneaei și-a exprimat recunoștința membrilor și reprezentanților organizațiilor care dau dovadă de receptivitate și aport, aducând astfel bucurie celor aflați departe de casă.

În instituțiile penitenciare sărbătorile creştine de iarnă reprezintă o perioadă de mare încărcătură afectivă, în cazul persoanelor private de libertate, lipsa familiei este acut resimţită, motiv pentru care efortul personalului specializat se îndreaptă către readucerea speranţei şi continuarea seriei activităţilor de promovare a tradiţiilor şi a obiceiurilor de iarnă.