Skip to main content

Eforturile Sistemului Administrației Naționale a Penitenciarelor la capitolul vaccinare au adus rezultat plauzibil în cadrul unul sondaj European

Personalul medical al Administrației Naționale a Penitenciarelor a efectuat un studiu în rândul deținuților cu referire la nivelul de cunoștințe, dar și la atitudinea față de vaccinare a populației penitenciare.

Prezentul studiu a fost realizat în cadrul proiectului RISE-Vac, finanțat de Uniunea Europeană, iar rezultatele obținute descriu situația comparativă din cadrul a 6 sisteme penitenciare din 6 state europene (Franța, Germania, Italia, Cipru  și Regatul Unit) în ceea ce ține de vaccinarea în penitenciare, inclusiv împotriva COVID-19.

Scopul sondajului a fost să analizeze cele mai bune practici și provocările aplicate în implementarea serviciilor de vaccinare universală, inclusiv pe timpul pandemiei cu COVID-19, pentru a sprijini extinderea pe viitor a serviciilor de vaccinare de rutină pe parcursul vieții pentru persoanele care trăiesc în închisoare.

Astfel, au fost concepute și pilotate două anchete transversale:

  1. sondaj privind practicile de imunizare  în rândul angajaților și deținuților;
  2. sondaj privind implementarea și acoperirea vaccinării cu întrebări deschise pentru analiză tematică – în rândul angajaților și persoanelor din detenție.

De menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 a început în martie 2021 în majoritatea închisorilor din cele 6 țări menționate, cu excepția penitenciarului 2 din Germania și a penitenciarelor britanice, unde a început mai târziu: în luna decembrie 2021.

|Sistemul penitenciar din Moldova a implementat pentru prima oară vaccinarea în anul 2021, la moment aliniindu-se tuturor cerințelor statelor europene. Totodată actualmente în cadrul SAP sunt disponibile vaccinuri împotriva hepatitei virale B și Gripa (sezonier)

În contextul celor descrise, concluzionăm, că situația cu referire la vaccinarea în penitenciarele din Moldova este una pozitivă.

Pentru mai multe detalii accesați linkul.