Skip to main content

Industrie penitenciară

 

 

        Sistemul Administrației Penitenciare numără 17 instituții penitenciare amplasate pe teritoriul Republicii Moldova cu potențial de angajare de până la 4000 deținuți și spații pentru darea în locațiune care depășesc 10 000 m2.

Deținuții pot fi implicați la munci necalificate atât în interiorul penitenciarului în zone industriale cât și în afara instituției penitenciare în raza de până la 20 km.

 

 

Avantajele utilizării forței de muncă din rândul deținuților

 

- Salariul lunar al unui deținut constituie salariul minim pe țară (actualmente 5000 lei) și se stabilește pentru un program complet de lucru, la care adăugător se achită cota contribuțiilor sociale (24%-1200 lei).

- Deținuții sunt implicați la munci în baza contractului de prestări servicii încheiat între agentul economic și instituția penitenciară. Contractele individuale de muncă cu persoanele deținute nu sunt necesare. Contractul de prestări servicii are ca obiect asigurarea de către instituția penitenciară a unui număr de persoane din rândul deținuților pentru a efectua lucrările stabilite de către solicitant.

- Spații pentru producere de care dispune instituția penitenciară pot fi transmise agentului economic în locațiune (cu titlu gratuit).

- Instituția penitenciară asigură paza obiectivului de producere (în cazul amplasării acestuia pe teritoriul penitenciarului).

- Administrația penitenciarului oferă asistență juridică la perfectarea contractelor.

- Instituțiile penitenciare dispun de clase pentru studii, care pot fi utilizate la instruirea noilor angajați.

 

 

Responsabili de domeniul industriei penitenciare:

Andrei IVANOV

Șef al Direcției industrie penitenciară   

022 409-710,   068855772

andrei.ivanov@anp.gov.md

Vitalii MANIȚA

Șef adjunct al Direcției industrie penitenciară

022 409-784,   069263599

vitalii.manita@anp.gov.md