Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Premieră! Explozie de culoare la inaugurarea Expoziției „Libertatea creației - de la Lipcani la Cahul”

Published on: Tue, 10/04/2016 - 15:25

Peste 40 de creații ale deținuților din custodia penitenciarelor din țară și picturi realizate în vin și cafea semnate de artistul plastic, Vasile Botnaru, au fost prezentate astăzi, 4 octombrie 2016, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală la inaugurarea Expoziției „Libertatea creației – de la Lipcani la Cahul”.

 

La inaugurarea galeriei au participat: viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Aureliu Suhan, directorul Muzeului, Petru Vicol, parteneri de dezvoltare și alți reprezentanți ai instituțiilor.

 

În premieră, au fost prezentate lucrările artistice ale deținuților din cele 17 instituții penitenciare din țară. Creațiile au cuprins lucrări de pictură, pirogravură și floristică, realizate în diferite tehnici – ulei, grafică, acuarelă, guaș și cafea.

 

Mesajul acestei expoziții este de a conștientiza că persoanele private de libertate tot sunt oameni, oameni cu suflet, care pot crea ceva frumos, se pot afirma, iar noi – societatea – trebuie să-i recunoaștem și să-i încurajăm pentru a se reintegra mai ușor după eliberarea din detenție”, a menționat în alocuțiunea sa, directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan.

 

Expoziția Libertatea creației - de la Lipcani la Cahul” este organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la inițiativa jurnalistului și artistului plastic, Vasile Botnaru și va putea fi admirată pînă la 11 octombrie 2016.

 

Vizitatorii prezenți la vernisaj au apreciat lucrările persoanelor private de libertate, remarcînd talentul acestora, care nu se lasă îngrădit de zidurile instituțiilor penitenciare.

 

Menționăm că, angajații serviciilor activitate educativă, psihologică și asistență socială din penitenciare motivează și îndrumă deținuții pentru a le dezvolta abilitățile de creație artistică, întru asigurarea şanselor egale de reintegrare socială.

 

 

ÎN ATENȚIA MASS-MEDIA!

La preluarea informației din comunicatele publicate de către Secția relații publice și mass-media al DIP, pentru protecția dreptului de autor, se va indica în mod obligatoriu sursa.

Secția relații publice și mass-media

Tel.: 022 409-768

e-mail: presa@penitenciar.gov.md, anna.botez@penitenciar.gov.md

web: www.penitenciar.gov.md

 

 

 

 

 

 

 

Știri

24/03/2017 | Stiri

Reintegrarea socială – subiect discutat cu deținuții Penitenciarului nr.1-Taraclia

15 persoane aflate în custodia Penitenciarului nr.1-Taraclia au participat la o oră informativă cu genericul „Reintegrarea socială a condamnaților. Perspective și probleme ale pregătirii...Read more
23/03/2017 | Stiri

Angajații responsabili de pregătirea profesională din instituțiile penitenciare-instruiți în domeniul psihopedagogiei

În vederea asigurării formării continue a angajaților sistemului penitenciar în perioada 20-24 martie 2017, specialiștii responsabili de pegătirea profesională în instituțiile de detenție și...Read more
21/03/2017 | Stiri

Ziua mondială a poeziei marcată în instituțiile penitenciare din țară

Astăzi, 21 martie 2017, de Ziua mondială a poeziei, în mai multe penitenciare a fost celebrată una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării-Poezia. Cu acest prilej, deținuții au făcut gazete...Read more
21/03/2017 | Stiri

Penitenciarul nr.9-Pruncul - gazda Spartachiadei zonale centru la tenis de masă, șah și ridicarea halterelor

La sfârșitul săptămânii trecute, în sala de sport al Penitenciarului nr.9-Pruncul, a avut loc o competiție sportivă, desfășurată în cadrul Spartachiadei condamnaților, ediția 2017, zona Centru...Read more
20/03/2017 | Stiri

Obiecte și substanțe interzise camuflate în încălțămintea unui vizitator la Penitenciarul nr.3-Leova

În rezultatul măsurilor speciale de investigație, angajaţii serviciilor abilitate din cadrul Penitenciarului nr.3-Leova, au înregistrat vineri, 17 martie 2017, o contracarare a pătrunderii obiectelor...Read more
Subscribe to Știri