Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Pregătirile pentru montarea spectacolului „Hamlet” la Penitenciarul nr. 17-Rezina continuă

Published on: Thu, 08/11/2016 - 15:36

Costumele personajelor piesei, realizate la atelierul de confecții al Întreprinderii de Stat „Russca” de pe teritoriul Penitenciarului nr. 7-Rusca, precum și decorul din metal forjat, produs la Penitenciarul nr. 9-Pruncul, au fost prezentate publicului astăzi, 11 august 2016.

 

Recuzita, costumele și decorul pentru spectacol au fost realizate după schițele scenografei Tatiana Popescu, ce colaborează cu Centrul de arte „COLISEUM”.

 

 „Am gîndit, pentru acest proiect, costume mai sobre, cu accente militare, care să reflecte atît conflictele interioare ale personajelor piesei cît și realitatea în care se regăsesc, în țara noastră, deținuții pe viață, care vor juca în acest spectacol”, a menționat Tatiana Popescu, scenografă în cadrul Centrului de arte „COLISEUM”.

 

Cele patru deținute încadrate la muncă în cadrul atelierului de confecții al Întreprinderii de Stat „Russca” au spus că realizarea acestor costume a fost o adevărată provocare și se bucură că au reușit să creeze costumele doar din schițe, fără tipare, folosind doar imaginația, și, mai ales, experiența acumulată de cînd lucrează în atelier.

 

De cealaltă parte, meșterii din custodia Penitenciarului nr. 9-Pruncul s-au angajat cu interes să lucreze la pregătirea decorului. Au lucrat cu metal și lemn, în cîteva tehnici și diferite stiluri, fiind și la ei prima experiență de acest fel.

 

Directorul adjunct al DIP, Igor GUJA, prezent la Penitenciarul nr.9 din Pruncul, a subliniat că, terapia prin teatru e o noutate pentru sistemul penitenciar din Moldova și  împreună cu partenerii de dezvoltare ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare conjugă eforturile pentru a le oferi deținuților o paletă cît mai diversă de activități, care îi va ajuta să lase în urmă comportamentul infracțional și să redevină membri responsabili ai societății, schimbînd totodată steriotipurile existente în privința acestei categorii de deținuți.

 

Spectacolul după piesa lui Shakespeare, montat de regizoarea Luminița Țîcu, va avea în distribuție 11 deținuți condamnați pe viață din Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Premiera spectacolului va avea loc pe 15 septembrie, în curtea interioară a Penitenciarului nr.17, cel mai securizat penitenciar din Moldova, iar acesta ar putea fi montat ulterior și pe scena unui teatru din Chișinău.

 

Amintim că proiectul teatral de la Rezina este realizat de Centrul de arte COLISEUM în comun cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Moldova, la inițiativa Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova. Activitatea este susținută financiar de Proiectul Uniunii Europene: „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP4), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM).

 

 

Știri

24/03/2017 | Stiri

Reintegrarea socială – subiect discutat cu deținuții Penitenciarului nr.1-Taraclia

15 persoane aflate în custodia Penitenciarului nr.1-Taraclia au participat la o oră informativă cu genericul „Reintegrarea socială a condamnaților. Perspective și probleme ale pregătirii...Read more
23/03/2017 | Stiri

Angajații responsabili de pregătirea profesională din instituțiile penitenciare-instruiți în domeniul psihopedagogiei

În vederea asigurării formării continue a angajaților sistemului penitenciar în perioada 20-24 martie 2017, specialiștii responsabili de pegătirea profesională în instituțiile de detenție și...Read more
21/03/2017 | Stiri

Ziua mondială a poeziei marcată în instituțiile penitenciare din țară

Astăzi, 21 martie 2017, de Ziua mondială a poeziei, în mai multe penitenciare a fost celebrată una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării-Poezia. Cu acest prilej, deținuții au făcut gazete...Read more
21/03/2017 | Stiri

Penitenciarul nr.9-Pruncul - gazda Spartachiadei zonale centru la tenis de masă, șah și ridicarea halterelor

La sfârșitul săptămânii trecute, în sala de sport al Penitenciarului nr.9-Pruncul, a avut loc o competiție sportivă, desfășurată în cadrul Spartachiadei condamnaților, ediția 2017, zona Centru...Read more
20/03/2017 | Stiri

Obiecte și substanțe interzise camuflate în încălțămintea unui vizitator la Penitenciarul nr.3-Leova

În rezultatul măsurilor speciale de investigație, angajaţii serviciilor abilitate din cadrul Penitenciarului nr.3-Leova, au înregistrat vineri, 17 martie 2017, o contracarare a pătrunderii obiectelor...Read more
Subscribe to Știri