Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Eveniment STELAR pentru sistemul penitenciar: Spectacolul HAMLET PROCES jucat de deţinuţii pe viaţă la Penitenciarul nr.17-Rezina

Published on: Fri, 09/16/2016 - 14:41

După luni bune de repetiţii, premiera multaşteptatului spectacol al toamnei a avut loc în seara zilei de ieri, 15 septembrie 2016, în curtea Penitenciarului nr.17-Rezina şi transmisă live în scuarul Catedralei Teodora de la Sihla.

 

Spectacolul HAMLET PROCES a avut în distribuţie 11 deţinuţi condamnaţi la detenţie pe viaţă, care au evoluat alături de actori profesionişti, spectacolul fiind adaptat după piesa „Hamlet” de William Shakespeare, în regia Luminiţei Ţîcu şi a directorului Mihai Fusu.

 

HAMLET PROCES este  primul proiect de terapie prin teatru ce vizează deținuții pe viață din Moldova.

 

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadori, reprezentaţi ai legislativului, miniştri, conducerea DIP, reprezentanţii Misiunii NORLAM, Proiectului EUTAP4, Centrului de Arte COLISEUM, Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova (SDC)  şi alţi parteneri ai DIP.

 

În debutul spectacolului, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a menţionat că acestă realizare a sistemului penitenciar semnifică o schimbare de abordare faţă de deţinuţi, inclusiv cei condamnaţi pe viaţă, din partea sistemului de drept şi a societăţii, aceştia fiind un simbol pentru cei aproximativ 8000 de deţinuţi. „Terapia prin artă permite deținuților să reflecteze asupra vieții, asupra deciziilor luate, ajutîndu-i astfel să se reabiliteze”, a declarat Vladimir Cebotari.

 

„Departamentul Instituţiilor Penitenciare priveşte deţinuţii ca oameni. Cu toţii greşim. În ultima perioadă, am început să promovăm o diversitate de măsuri de resocializare, pentru ca într-o zi, cînd deţinuţii vor ieşi la libertate, să fie membri utili ai societăţii. Graţie unei colaborări frumoase cu partenerii noştri de dezvoltare, am făcut ceva inedit, am fost pioneri într-un lucru foarte frumos, omenesc, de cultură. Ei, actorii de azi, au ales „to be”- a fi oameni”, a menţionat directorul adjunct al DIP, Igor Guja.

 

Deţinuţii au redat publicului emoţiile şi trăirile piesei cu mult profesionalism,impresionînd spectatorii pînă la lacrimi. La finele spectacolului, publicul a aplaudat în picioare actorii pentru momentele emoționante trăite alături de ei.

 

Menţionăm că, la 14 septembrie 2016 rudele deţinuţilor au avut posibilitatea să admire jocul actoricesc al acestora la avanpremiera spectacolului, unde au fost prezenţi şefi de penitenciare şi de direcţii din cadrul DIP.

 

Spectacolul a fost susținut financiar de Proiectul Uniunii Europene: „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova”, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM), avînd ca partener principal Departamentul Instituţiilor Penitenciare.

 

 

 

Pentru a vizualiza mai multe poze accesați Hamlet Proces.

 

ÎN ATENŢIA MASS-MEDIA!

 

La preluarea informaţiei din comunicatele publicate de către Secţia relaţii publice şi mass-media a DIP,  pentru protecţia dreptului de autor, se va indica în mod obligatoriu sursa.

 

Secţia relaţii publice şi mass-media

 

Tel.: 022 409-768

 

e-mail: presa@penitenciar.gov.md,veronica.talpa@penitenciar.gov.md

 

web: www.penitenciar.gov.md

 

Știri

24/03/2017 | Stiri

Reintegrarea socială – subiect discutat cu deținuții Penitenciarului nr.1-Taraclia

15 persoane aflate în custodia Penitenciarului nr.1-Taraclia au participat la o oră informativă cu genericul „Reintegrarea socială a condamnaților. Perspective și probleme ale pregătirii...Read more
23/03/2017 | Stiri

Angajații responsabili de pregătirea profesională din instituțiile penitenciare-instruiți în domeniul psihopedagogiei

În vederea asigurării formării continue a angajaților sistemului penitenciar în perioada 20-24 martie 2017, specialiștii responsabili de pegătirea profesională în instituțiile de detenție și...Read more
21/03/2017 | Stiri

Ziua mondială a poeziei marcată în instituțiile penitenciare din țară

Astăzi, 21 martie 2017, de Ziua mondială a poeziei, în mai multe penitenciare a fost celebrată una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării-Poezia. Cu acest prilej, deținuții au făcut gazete...Read more
21/03/2017 | Stiri

Penitenciarul nr.9-Pruncul - gazda Spartachiadei zonale centru la tenis de masă, șah și ridicarea halterelor

La sfârșitul săptămânii trecute, în sala de sport al Penitenciarului nr.9-Pruncul, a avut loc o competiție sportivă, desfășurată în cadrul Spartachiadei condamnaților, ediția 2017, zona Centru...Read more
20/03/2017 | Stiri

Obiecte și substanțe interzise camuflate în încălțămintea unui vizitator la Penitenciarul nr.3-Leova

În rezultatul măsurilor speciale de investigație, angajaţii serviciilor abilitate din cadrul Penitenciarului nr.3-Leova, au înregistrat vineri, 17 martie 2017, o contracarare a pătrunderii obiectelor...Read more
Subscribe to Știri