Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Directorul adjunct al DIP Igor GUJA participă la o Conferință Internațională în Federația Rusă

Published on: Fri, 09/30/2016 - 10:24

În perioada 28-30 septembrie 2016, cea de-a IV-a Conferință Internațională științifico-practică privind „Combaterea prozelitismului și recrutarea adepților neopăgînismului, islamului radicalizat, extremismul pseudoreligios și manifestările sale extreme în viața socială și politică a societății - terorismul: Prevenirea impactului negativ al acestora asupra deținuților în instituțiile de detenție” a avut printre participanți directorul adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Igor Guja.

 

Conferința Internațională a fost găzduită la Academia de Drept şi Administrare a Serviciului Federal de Executare a Pedepselor al Federației Ruse din orașul Reazani și a fost deschisă de către directorul general al Academiei, Alexandr Krîmov și Președintele Sectorului sinodal activitate pastorală în instituții penitenciare a Patriarhiei Moscovei, Episcopul Irinarh de Krasnogorsk.

 

La evenimentul științific, alături de reprezentanții sistemului penitenciar din Republica Moldova au mai participat: președintele Sectorului sinodal, activități pastorale în instituții penitenciare, Maxim Melinti, preotul capelan Corneliu Bîtca, precum și reprezentanți ai sistemelui penitenciar din Belarus.

 

Reieșind din tematica Conferinței, raportul Episcopului Irinarh de Krasnogorsk, Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare a Patriarhiei Moscovei, s-a axat pe aspectele pastorale ale radicalizării în penitenciare.

 

La rîndul său, Directorul adjunct al DIP, Igor Guja, a subliniat rolul și specificul misiunii Bisericii ortodoxe în sistemul penitenciar al Republicii Moldova, menționînd că sfera de activitate a acesteia în penitenciare trebuie lărgită cu desăvîrşire, oferindu-le preoţilor capelani posibilitatea de a participa activ la viaţa instituţiei de detenție.

 

„Spre deosebire de preotul din libertate, care are o misiune pastorală de propovăduire, preotul din penitenciar trebuie să se ocupe şi de educaţia moral – religioasă a deţinuţilor, contribuind în mare măsură la menţinerea unui climat de disciplină şi linişte sufletească a celor privați de libertate”, a mai adăugat în raportul său, Igor Guja.

 

După participarea la sesiunea conferinței, a fost discutat și aprobat setul de recomandări pentru îmbunătățirea formei de organizare și activitate a preoților capelani în penitenciare.

 

 

Totodată, în cadrul vizitei delegației RM a fost organizată o ședință cu conducerea Academiei privind dezvoltarea relațiilor de colaborare între instituții, precum și întîlniri cu profesorii și cursanții. 

 

În cadrul întrevederii, directorul adjunct al DIP, Igor Guja și șeful direcției de profil a DIP, Oleg Pantea au fost menționați cu Medalia Jubiliară „80 de ani de la fondarea Academiei de Drept și Administrare a Serviciului Federal de Executare a Pedepselor al Federației Ruse”, de către directorul Academiei, Alexandr Krîmov.

 

 

Amintim că, în perioada 12-13 mai 2016 Episcopul Irinarh de Krasnogorsk, însoțit de un grup de preoți capelani, a participat la Conferinţa Internaţională cu genericul: „Activitate pastorală și ajutor social în locurile de detenție” organizată la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, vizitînd și instituţiile de detenţie din oraşul Cricova.Tot atunci, directorul adjunct al DIP, Igor GUJA și înaltul oaspete au semnat o rezoluţie cu privire la recomandările participanților la Conferinţă care include direcțiile prioritare de colaborare a Bisericii Ortodoxe din Moldova cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

 

ÎN ATENȚIA MASS-MEDIA!

La preluarea informației din comunicatele publicate de către Secția relații publice și mass-media al DIP, pentru protecția dreptului de autor, se va indica în mod obligatoriu sursa.

 

 

Secția relații publice și mass-media

Tel.: 022 409-768

e-mail: presa@penitenciar.gov.md, anna.botez@penitenciar.gov.md

web: www.penitenciar.gov.md

 

 

 

Știri

24/03/2017 | Stiri

Reintegrarea socială – subiect discutat cu deținuții Penitenciarului nr.1-Taraclia

15 persoane aflate în custodia Penitenciarului nr.1-Taraclia au participat la o oră informativă cu genericul „Reintegrarea socială a condamnaților. Perspective și probleme ale pregătirii...Read more
23/03/2017 | Stiri

Angajații responsabili de pregătirea profesională din instituțiile penitenciare-instruiți în domeniul psihopedagogiei

În vederea asigurării formării continue a angajaților sistemului penitenciar în perioada 20-24 martie 2017, specialiștii responsabili de pegătirea profesională în instituțiile de detenție și...Read more
21/03/2017 | Stiri

Ziua mondială a poeziei marcată în instituțiile penitenciare din țară

Astăzi, 21 martie 2017, de Ziua mondială a poeziei, în mai multe penitenciare a fost celebrată una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării-Poezia. Cu acest prilej, deținuții au făcut gazete...Read more
21/03/2017 | Stiri

Penitenciarul nr.9-Pruncul - gazda Spartachiadei zonale centru la tenis de masă, șah și ridicarea halterelor

La sfârșitul săptămânii trecute, în sala de sport al Penitenciarului nr.9-Pruncul, a avut loc o competiție sportivă, desfășurată în cadrul Spartachiadei condamnaților, ediția 2017, zona Centru...Read more
20/03/2017 | Stiri

Obiecte și substanțe interzise camuflate în încălțămintea unui vizitator la Penitenciarul nr.3-Leova

În rezultatul măsurilor speciale de investigație, angajaţii serviciilor abilitate din cadrul Penitenciarului nr.3-Leova, au înregistrat vineri, 17 martie 2017, o contracarare a pătrunderii obiectelor...Read more
Subscribe to Știri