Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Angajați ai sistemului penitenciar-participanți la Conferinţa internaţională „Femeile şi minorii din detenţie – trecut, prezent ... dar viitor?”

Published on: Thu, 03/16/2017 - 14:59

În perioada 15-16 martie curent, angajați ai sistemului penitenciar au participat la Conferinţa internaţională „Femeile şi minorii din detenţie – trecut, prezent ... dar viitor?”, organizată de DIP în comun cu Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM).

 

Conferinţa a debutat, ieri, 15 martie curent, cu vizionarea spectacolului document ”Shakespeare pentru Ana” la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din capitală. 

 

La eveniment au participat: ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, directorul adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Igor GUJA şi alţi angajaţi ai subdiviziunilor DIP, preşedinţi ai instanţelor de judecată, colaboratori ai poliției, procurori, avocați, consilieri probațiune, reprezentanți ai societății civile și ai organizaţiilor internaţionale.

 

Conferința are scopul de a sensibiliza opinia publică şi reprezentanţii sectorului justiţiei cu privire la modul de înfăptuire şi impactul justiţiei penale asupra femeilor şi minorilor condamnaţi.

 

Astăzi, 16 martie 2017, Conferința a fost deschisă cu prezentarea unui dans de către deținutele din Penitenciarul de la Rusca, care a continuat cu discursul șefului Misiunii NORLAM, Siri Fjørtoft și al ministrului Justiției, Vladimir Cebotari.

 

În alocuțiune sa,  ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a menționat că, această Conferinţă  are ca obiectiv abordarea lucrurilor sub un aspect mai larg, mai avansat, subliniind faptul că sistemul penitenciar a demonstrat că dacă i se acordă instrumentele necesare se văd rezultate, fapt demonstrat și de spectacolele ”Shakespeare pentru Ana” și ”Hamlet Proces”. Totodată, oficialul a mulțumit Misiunii NORLAM pentru suportul și contribuția depusă la dezvoltarea sistemului penitenciar autohton.

 

În cadrul conferinţei de către, raportori din Norvegia, România şi Moldova au fost abordate aspectele privind tratamentul minorilor şi femeilor în detenţie, rolul artei și culturii în reabilitarea minorilor.

 

 

De asemenea, au fost prezentate două studii antropologice: Violența în familie și femeile din penitenciarul de la Rusca: trecut, prezent, viitor; Tabuuri și rituri de trecere prezente în penitenciarul pentru minori Goian și raportul Evaluarea funcțională și analiza proceselor interne în cadrul Penitenciarului nr. 7- Rusca.

 

Totodată, participanții au audiat și un număr artistic cu melodii interpretate la chitară de un grup de deținuți minori de la Penitenciarul nr.10-Goian.

 

Menționăm că, de mai mulţi ani DIP, se bucură de o susţinere permanentă şi o colaborare strânsă cu Misiunea NORLAM. Asistenţa oferită urmăreşte reformarea şi modernizarea sistemului penitenciar din Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele şi obiectivele de integrare europeană ale ţării noastre.

 

Secția relații publice și mass-media

Tel.: 022 409-768, 409-771

e-mail: presa@penitenciar.gov.md

 

web: www.penitenciar.gov.md

 

 

Știri

25/04/2017 | Stiri

Şeful Direcţiei evidenţă specială a DIP-participant la Reuniunea multilaterală privind executarea pedepsei de deţinuţii străini

În perioada 20-21 aprilie 2017, şeful Direcţiei evidenţă specială a DIP, Svetlana Calalb, a participat la Reuniunea multilaterală de executare a pedepsei de către deţinuţii străini, la Strabourg,...Read more
20/04/2017 | Stiri

Angajații sistemului penitenciar au prezentat rezultatele Proiectului RCTV „Memoria” în cadrul unei conferințe de evaluare

Astăzi, 20 aprilie 2017, reprezentanții sistemului penitenciar au participat la Conferinţa de prezentare a rezultatelor Proiectului „Eforturi comune pentru acces mai bun la servicii psiho-sociale și...Read more
20/04/2017 | Stiri

Angajaţii Penitenciarului nr.7-Rusca– mai pregătiţi în acordarea primului ajutor medical

Ast ăzi, 20 aprilie 2017, în vederea asigurării instruirii continue a personalului sistemului penitenciar, angajaţii Penitenciarului nr.7-Rusca, au participat la o lecţie practică cu tematica "...Read more
20/04/2017 | Stiri

„Ziua ușilor deschise” la Penitenciarul nr.8-Bender

Penitenciarul nr.8 din Bender şi-a deschis pentru o zi uşile şi a primit în vizită părinţi, fraţi şi copii ai deţinuţilor, care au profitat de ocazie pentru a-şi strânge la piept apropiaţii de după...Read more
19/04/2017 | Stiri

Echipa DIP – participantă în cadrul competiției sportive „TIR” în cadrul Spartachiadei CSC „Dinamo”

Selecționata sistemului penitenciar a participat la competiția sportivă trageri în țintă din pistolul Makarov și din pușca cu calibrul redus, în cadrul Spartachiadei Clubului Sportiv Central ,,Dinamo...Read more
Subscribe to Știri