Skip to main content

Vizită a delegaţiei Serviciului penitenciar și de probațiune din Suedia

În perioda 13 – 14 septembrie 2022, o delegaţie a Serviciului penitenciar și de probațiune din Suedia a efectuat o vizită de documentare în vederea evaluării necesităților și planificarii unui proiect de asistență pentru Administraţia Naţională a Penitenciartelor şi Inspectoratul Naţional de Probaţiune.

În cadrul vizitei delegaţia a avut o şedinţă cu Secretara de stat a Ministerului Justiției, dna Nadejda Burciu, în cadrul discuțiilor, au fost prezentate prioritățile Ministerului Justiției pentru sistemul penitenciar, modul de cooperare a autorităților publice și a ONG-urilor în cadrul mecanismului de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție, precum și provocările cu care se confruntă sistemul corecțional.

 Totodată la ședința respectivă au participat şi reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, fiind discutate oportunitățile de cooperare între Republica Moldova și Suedia în domeniul execuțional-penal.

La fel, în parteneriat cu Oficiul ONU pentru Droguri şi Crimă (UNODC) Moldova, reprezentanții delegației au împărtășit experiența Suediei privind mecanismul de reintegrare socială a persoanelor eliberate din detenție.

În vederea creării unei imagini de asamblu a sistemului administraţiei penitenciare, delegația suedeză a vizitat  Penitenciarul nr.18-Brănești și Centrul de instruire al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, unde au făcut cunoştinţă cu procesul de management a instituţiilor respective.